4H-yrittäjänä toimiminen 7 op

4H-yritys Opintopisteet
Nuori pesee autoa painepesurilla

Opintopisteitä 4H-yrittäjälle

4H-yrittäjänä opit paljon. Hyödynnä osaamisesi opinnoissa ja työnhaussa. 4H-yrittäjänä toimimisesta on mahdollista saada 7 opintopistettä, kun tietyt osaamisen kriteerit on hyväksyttävästi esitetty.

Laajuus

4H-yrittäjänä toimimisesta voit saada 7 opintopisteen arvoisen todistuksen. Yhdellä opintopisteellä tarkoitetaan oppijan arvioitua keskimääräistä 27 tunnin työpanosta osaamistavoitteiden saavuttamiseksi. 4H-yrittäjänä toimimisen opintopisteytetty todistus edellyttää vähintään kolmen kuukauden ajan yrittäjänä toimimista.

Osaamistavoitteet

Kun olet toiminut vähintään kolme kuukautta 4H-yrittäjänä

 • tiedät velvollisuutesi yrittäjänä
 • osaat tehdä yritykseesi liittyviä päätöksiä ja ymmärrät tehtyjen päätösten merkityksen
 • osaat soveltaa asiakaspalvelutaitoja ja viestintä- ja markkinointitaitoja erilaisissa tilanteissa ja ympäristöissä
 • osaat arvioida omaa ja yrityksesi toimintaa sekä raportoida yrityksesi toiminnasta
 • osaat ideoida ja suunnitella yrityksen toimintaa ja ratkaista yritystoiminnassa esiin tulevia haasteita ja ongelmia
 • osaat suunnitella ja toteuttaa kannattavaa yritystoimintaa

Sisältö

4H-yrittäjä toimii yrittäjänä vähintään kolme kuukautta, jonka aikana tapahtuu seuraavia.

 • 4H-yrityksen perustaminen
 • Yritystoiminnan suunnitteleminen
 • Liikeidea
 • Yrityksen toteuttaminen
 • Hinnoittelu, kustannuslaskelmat ja kirjapito
 • Yrityksen markkinointi ja viestintä
 • Asiakaspalvelu- ja sosiaaliset taidot
 • Yrityksen toimialaan liittyvät substanssitaidot
 • Yrityksen toiminnasta raportoiminen.


Osaamisen näyttäminen

Opintopisteytetyn todistuksen 4H-yrittäjänä toimimisesta saa, kun arviointiin lähetetystä aineistoista ilmenee osaamistavoitteiden saavuttaminen. Osaamista kuvaava aineisto koostuu seuraavista.

1. Yrityksen liiketoimintasuunnitelma esimerkiksi 4H-BMC

2. Toimintakertomus ja talousraportti. Katso raportointiin ohjeita täältä.

3. Itsearviointilomake (4H-yrittäjän työkirjassa sekä ladattavissa alta)

4. Oppimispäiväkirja. Katso 4H-akatemian vinkit oppimispäiväkirjan tekemiseen tästä linkistä.

Aineiston saa toimittaa kirjallisesti, blogina, videona, äänitiedostona jne. kuitenkin raportointilomakkeen kautta. Pääasia on, että osaaminen tulee todennettua. Suositeltava tapa on koota kaikki materiaali yhdeksi tiedostoksi.

Opintopisteitä haet lomakkeen kautta (linkki alla olevassa painikkeessa). Voit täyttää hakemuksen koska tahansa, mutta suositeltava tapa on hakea edellisen vuoden toimintaan liittyvää todistusta 15.1. mennessä. Hakemuksen lisäksi toimitat henkilötiedot opintorekisteriä varten oman 4H-yhdistykseen.

Todistus

4H-yhdistys arvioi osaamistavoitteiden saavuttamisen ja tekee merkinnän suoritetusta opintojaksosta Sivisverkkoon.

Koulutuksen opintopistopisteytetyt todistukset myöntää Opintokeskus Sivis. Sivisverkossa olevaa opintorekisteriä varten tarvitaan osallistujilta tietoja. Vähintään tarvitaan osallistujan etu- ja sukunimi, sähköpostiosoite ja sukupuolitieto (opintorekisterissä lakisääteinen).

Sivisverkon opintorekisteriin pääsee katsomaan omia tietoja ja tulostamaan omia todistuksia, jos on tunnistautunut Sivisverkkoon. Tunnistautumiseen on kaksi vaihtoehtoa.

 1. Suositeltu tapa: Tunnistaudu itse esim. pankkitunnuksilla. Kirjaudu Sivisverkkoon osoitteessa sivisverkko.ok-sivis.fi. Linkki löytyy myös sähköpostiisi saapuneesta viestistä, jossa kerrotaan Sivisverkkoon tehdystä suoritusmerkinnästä. Kun tunnistaudut itse, saat käyttöösi Sivisverkon kaikki ominaisuudet. Voit esim. tulostaa todistuksesi opintorekisteristä aina halutessasi.
 2. Varavaihtoehto: Täytä henkilötietolomake. Toimita se kouluttajalle tai 4H-yhdistykseesi. Näytä samalla henkilötodistuksesi. 4H-yhdistys tekee tunnistautumisen Sivisverkkoon. Tämä tunnistautuminen ei ole yhtä vahva, kuin itse tehty pankkitunnistautuminen.

Todistuksesta on hyötyä työnhaussa, oppilaitokseen hakiessa ja opinnoissa esim. yrittäjyys- tai vapaavalintaisissa opinnoissa. On hyvä sopia jo ennakkoon oman oppilaitoksen kanssa 4H-yrittäjänä toimimisen opintopisteiden hyödyntämisestä.

Careerian kanssa on sovittu 4H-yrittäjänä toimimisen hyödyntämisestä osana liiketoiminnan opintoja. Tulkintaan voit tutustua Osaamiskiekko.fi -sivulla.

Lisätietoja 4H-akatemian sivulla Näin näytät osaamisesi.


Opettajille ja yhteistyökumppaneille

4H-yrittäjänä toimiminen on 7 opintopisteen laajuinen tekemällä oppimisen kokonaisuus, jonka osaamistavoitteet ovat EQF-tasolla 4. Opintopisteytetyn todistuksen myöntää Opintokeskus Sivis, joka on oppilaitos.

OpintopisteetOpetustunnitOppijan työmääräEQF-taso
7 op20 h186 h
(vähintään kolmen kuukauden aikana)
4
laskennallisestiviitteellinen, ei tutkinto

Osaamistavoitteet 4H-yrittäjänä toimimisessa

 • 4H-yrittäjä tietää mitä velvollisuuksia 4H-yrittäjällä on.
 • Osaa tehdä yritykseensä liittyviä päätöksiä ja ymmärtää tehtyjen päätösten merkityksen.
 • Osaa soveltaa asiakaspalvelutaitoja ja viestintä- ja markkinointitaitoja erilaisissa tilanteissa ja ympäristöissä.
 • Osaa arvioida omaa ja yrityksen toimintaa sekä raportoida yrityksen toiminnasta.Osaa ideoida ja suunnitella yrityksen toimintaa ja ratkaista yritystoiminnassa esiin tulevia haasteita ja ongelmia.
 • Osaa suunnitella ja toteuttaa kannattavaa yritystoimintaa.

4H-yrittäjänä toimiminen sopii osaksi toisen asteen tai ammattikorkeakoulun yrittäjyys- tai valinnaisia opintoja. Esimerkiksi Careeria hyväksyy 4H-yrittäjänä toimimisen osana liiketoiminnan opintoja. Tulkitaan voit tutustua Osaamiskiekko.fi -sivulla. 4H-yrittäjänä voi toimia ympäri vuoden tai esimerkiksi vain kesän ajan.