Askelmerkit kesäyrittäjäksi – Seuraa näitä ja onnistu!

rahkolatKaikki alkaa hyvästä ideasta

Yritysideasi voi liittyä omaan osaamiseesi: onko sinulla jokin erityinen taito, josta voisi olla hyötyä muillekin? Toinen hyvä lähtökohta on miettiä, mille palvelulle tai tuotteelle on kysyntää omassa lähiympäristössäsi. Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen. Voit hyvin soveltaa jonkun toisen keksimää ideaa ja toteuttaa sen omalla tavallasi. Mieti, mikä sinua kiinnostaa, ja ideoi sen pohjalta!

Kesällä asiakkaita voi löytyä vaikka näille palveluille:

  • Nurmikonleikkuu ja kukkien kastelu kesämökillä tai kotona lomamatkan aikana
  • Jäätelön ja virvokkeiden myynti uimarannalla
  • Taimikonhoito metsäpalstalla
  • Valokuvaus kesähäissä ja muissa tapahtumissa
  • Kahvin keittäminen, leivonnaisten leipominen ja niiden myynti turisteille
  • Lemmikin hoito ja ulkoiluttaminen lomamatkan aikana
  • Ulkoseinien ja lauta-aidan maalaus

Inspiraatiota löytyy somesta hashtageilla #4Hyritys, #4Hsuomi ja #YritäOpiTienaa.

Parasta 4H-yrittäjyydessä on, ettet ole yksin

Ihan aluksi kannattaa ottaa selvää lähimmästä 4H-yhdistyksestä ja liittyä sen jäseneksi.

Ideointiin ja yrittäjyyteen saat vauhtia osallistumalla 4H-yrityskurssille. Siellä ideoita hiotaan porukalla. Tapaat muita kokeilunhaluisia ja saat uutta näkökulmaa omiin ideoihisi. Saatat myös löytää muita saman henkisiä tyyppejä, joiden kanssa haluat perustaa yhteisen yrityksen.

Tärkeä työvälineesi matkalla kohti 4H-yrittäjyyttä on 4H-Yritys – nuoren työkirja. Opas on oikea yritystoiminnan aapinen, joka auttaa sinut alkuun yritysideasi hiomisessa ja johdattaa eteenpäin aina liiketoimintasuunnitelman laatimiseen, markkinointiin, hinnoitteluun ja moneen muuhun. Työkirjaa voi hyödyntää yrityskurssilla tai itsenäisesti.

Seuraava steppi on etsiä oma yritysohjaaja. Yritysohjaaja voi olla vaikka paikallinen yrittäjä, oma perheenjäsen tai kokeneempi 4H-yrittäjä. Hän sparraa sinua eteenpäin. Jos et tunne sopivaa tyyppiä, voit kysyä vinkkejä 4H-yhdistyksestä.

Lisää tietoa 4H-yrittäjyydestä löydät osoitteesta www.4h.fi/yritys.

Kun yritysidea on timanttinen, ryhdy toimeen!

Hyvä idea on sellainen, joka oikeasti toteutetaan. Monella välähtää kuningasidea, mutta ihan jokainen ei lähde sitä kuitenkaan toteuttamaan.

Tartu rohkeasti papereihin, ne eivät pure. Täytä 4H-yrityksen perustamisilmoitus ja tee ohjaajasopimus yritysohjaajasi kanssa. Laadi yrityksellesi liiketoimintasuunnitelma. Se on yrityksesi perusta: vastaukset kysymyksiin MITÄ myyt, KENELLE myyt ja MITEN myyt. Apua saat nuoren työkirjasta ja yrityskurssilta.

Tavoitteenasi on perustaa rahaa tuottava eli kannattava yritys, eikö vain? Hintojen pitää olla kohdallaan, jotta kulut tulevat katetuksi ja jotain jää käteenkin. On tärkeää laskea tuotteiden ja palveluiden hinnat oikein ja huomioida niissä käytetty aika, materiaalit ja muut kustannukset. Myös kilpailijoiden hinnat kannattaa huomioida.

Vaikka tuote ja hinta olisivat kohdallaan, bisnes ei pyöri ilman markkinointia. Loistavakin tuote tai palvelu jää ilman ostajaa, jos tuotteen erinomaisuuden tietää ainoastaan yrittäjä itse. Laita siis sana kiertämään, kerro yrityksestäsi tutuillesi. Mieti, keitä potentiaaliset asiakkaasi ovat ja missä voisit tavoittaa heidät. Toimisiko juliste lähikaupan ilmoitustaululla vai olisiko henkilökohtainen yhteydenotto tehokkaampi? Ole myös aktiivisesti läsnä somessa ja jaa sisältöä omista tuotteistasi ja palveluistasi. Muista hastagit #4Hyritys ja #YritäOpiTienaa!

Ai niin. Teimme avuksesi markkinointiin tehtäviä 4H-akatemiaan. Ne kannattaa todellakin hyödyntää.

Parasta markkinointia ovat tyytyväiset asiakkaat. Suosittelu on tehokasta! Tee siis työsi mahdollisimman hyvin ja pyydä asiakkailtasi palautetta palveluistasi. Aina voi kehittyä vielä paremmaksi, eikö?

Jes! Tein sen!

Kun olet päässyt yritystoiminnassasi siihen pisteeseen, että myyt asiakkaallesi ensimmäisen tuotteen tai palvelun, voit onnitella itseäsi! Olet rohkea tyyppi, joka uskoo itseensä!

4H-yritys voi olla lyhyt kokeilu tai se voi kantaa tulevaisuuteen päätoimiseen yrittäjyyteen saakka. On myös ihan okei oppia, ettei yrittäjyys olekaan oma juttusi. Joka tapauksessa saat arvokasta kokemusta ja opit uusia taitoja, joista on hyötyä tulevaisuudessa niin opiskeluissa kuin työelämässäkin. Yritteliäisyyttä ja vastuunkantoa arvostetaan kaikkialla!

Muista myös, että voit saada 4H-yrittäjyydestä myös opintopisteitä. Ei hullumpi tapa viettää kesää, vai kuinka?